Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ»
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΧΟΛΗ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

·        Μανώλης Γλέζος:
*προς το σύλλογο: «Επιτελέσατε το καθήκον σας απέναντι στην πατρίδα» *προς το κοινό «Τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας δεν παραγράφονται»
«Οι Έλληνες ανατρέψαμε τα σχέδια του Χίτλερ. Μας εκδικούνται γι αυτό;»
«Απόψε είναι μια μυσταγωγία απέναντι στους νεκρούς μας»
·        Στέλιος Περράκης:
 «Δεν ξεχνούμε. Διαδηλώνουμε την ετοιμότητά μας να διεκδικήσουμε σαν πολίτες, ως πολίτες τις επανορθώσεις»
«Τα θύματα ζητούν δικαίωση, κάθαρση. Το θέμα είναι νομικό, ηθικό, πολιτικό»
«Είμαστε όρθιοι και προχωράμε. Προχωράμε για να είμαστε όρθιοι»
Ο Σύλλογος Μεσσηνίων Παλλήνης «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» τιμώντας την έναρξη των αγώνων του Έθνους στις 28 Οκτωβρίου 1940, ενάντια στην επίθεση του Άξονα στην πατρίδα μας, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Γερμανική Κατοχή – Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου το Σάββατο 2 Νοεμβρίου.
Στην εισήγηση και παρουσίαση των ομιλητών η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γκόνου – Πετράκη αναφέρθηκε επιγραμματικά στη θεωρία του φασισμού και τις επιπτώσεις του και τόνισε ότι « Η εκδήλωση αυτή αποτελεί εκδήλωση μνήμης, προβληματισμού, αφύπνισης, εγρήγορσης και απαίτησης»
Οι ομιλητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέλιος Περράκης, πραγματικά καθήλωσαν το κοινό μέσα από τις λεπτομερείς και εμπεριστατωμένες αναφορές τους στο σοβαρό αυτό εθνικό ζήτημα, των επανορθώσεων. Μια παρουσίαση που άγγιζε την ιστορική, ηθική και νομική πλευρά του.
Η ομιλία του Μανώλη Γλέζου της εμβληματικής προσωπικότητας και του αγωνιστή της Αντίστασης με την ακατάβλητη συνεχή παρουσία του στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, ξεδίπλωσε πτυχές άγνωστες στο ευρύτερο κοινό. Με στεντόρεια φωνή και μαχητικό σθένος, όρθιος, ανέπτυξε την λεηλασία του κράτους μας από τις δυνάμεις κατοχής αποδεικνύοντας την καταστροφή και τον όλεθρο που προκάλεσε η αγριότητα των ναζιστών. Με τη λεηλασία του εθνικού πλούτου, της περιουσίας των πολιτών, την κλοπή αρχαιολογικού θησαυρού, τον οικονομικό στραγγαλισμό του κράτους και των πολιτών, την υποχρέωση της σύναψης κατοχικού δανείου και την επιβολή κυκλοφορίας ακόμη και πλαστού γερμανικού νομίσματος, την αρπαγή της  παραγωγής για τη συντήρηση του στρατού κατοχής αλλά και της στρατιάς στο Ρόμελ. Ανέπτυξε με κάθε λεπτομέρεια τη σημαντικότητα της κατάρριψης του αήττητου του Άξονα με τις νίκες μας στα βουνά, στην εμψύχωση των άλλων ευρωπαϊκών λαών αλλά και της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης στην έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου με την καθυστέρηση που προκάλεσε στα σχέδια του Χίτλερ.
Ο Στέλιος Περράκης , Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου των Διεθνών Σχέσεων. Επιστήμων με διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις. Επίσημος εκπρόσωπος της πατρίδας μας στο δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση Γερμανίας/Ιταλίας με την Ελλάδα παρεμβαίνουσα, με εικοσαετή και πλέον αγώνα για τις γερμανικές επανορθώσεις στα διεθνή φόρα. Ο μεστός λόγος του καθηγητή έδωσε την ηθική και νομική διάσταση του θέματος με μια πραγματικά λιτή και απόλυτα κατανοητή προσέγγιση στο τόσο δύσκολο και υπεύθυνο νομικό αγώνα της διεκδίκησης. Εστίασε πολλές φορές την αναφορά του στα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας περιγράφοντας φρικαλέες εικόνες από το ολοκαύτωμα των χωριών της πατρίδας μας Με μεγάλη ανάλυση έδειξε την πορεία του ζητήματος από το 1946 και μετά, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, διαπιστώνοντας όμως μια διστακτικότητα και αναβλητικότητα στο χειρισμό. Επίσης παρουσίασε τα διπλωματικά τερτίπια, τις  αβάσιμες αιτιολογήσεις της γερμανικής κυβέρνησης στην άρνησή της για την καταβολή των οφειλών της, με αποκορύφωμα στην προσπάθειά της να επιδείξει οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας να χρησιμοποιεί ακόμα και τον γερμανικό τουρισμό στην πατρίδα μας! Αποκάλυψε όμως και επιμέρους παρεμβάσεις γερμανικών παραγόντων που ελεύθερα  περιφερόμενοι και επισκεπτόμενοι την επαρχία, σήμερα, σε περιοχές που είχαν βιώσει το γερμανικό όλεθρο, να προσφέρουν κάποιες μεμονωμένες ‘αγαθοεργίες’! Επέδειξε μάλιστα στο κοινό, το πρόσφατο πόρισμα του Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές της Γερμανίας και τόνισε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στα συρτάρια ως λίστα Λαγκάρντ.
Η εκδήλωση διήρκεσε τρείς ώρες όπου υπήρξαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παραβρισκόμενους με αμείωτο ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις ήταν κυρίως διευκρινιστικές για την εξέλιξη, την πορεία και ιδιαίτερα την κατάληξη που μπορεί να έχει η διεκδίκηση των επανορθώσεων.
Η παρέμβαση της κ. Σταμούλη κόρης του αείμνηστου Σταμούλη που ξεκίνησε τη δίκη του Διστόμου, ήταν ξεχωριστή αφού παρότρυνε τους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για την ιστορία του τόπου, τη διατήρηση της μνήμης και την απαίτηση για την εκπλήρωση των κανόνων του δικαίου απέναντι στα θύματα και την πατρίδα.
Παρέμβαση, τοποθέτηση έκανε και ο κ. Β. Σαμέλης από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ο οποίος επικεντρώθηκε στη διαπίστωση γερμανικής κατοχής στην πατρίδα μας και σήμερα, μέσα από την οικονομική κρίση, χωρίς να διαβλέπει έξοδο από τους χειρισμούς της πολιτείας με απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή των πολιτών.
Στο χώρο της εκδήλωσης εκτίθονταν εικαστικά θεματικά έργα από το Σύλλογο Πολιτισμού «Ηράκλειτος» από τους μαθητές των Εικαστικών Παιγνίων του Δημήτρη Μανίνη. Δύο πίνακες δωρίστηκαν στους ομιλητές ως ανάμνηση της εκδήλωσης αυτής.
Η φωνή της Μαριάννας Φερετζάκη, μαέστρου της παιδικής χορωδίας Παλλήνης και ο ήχος των πλήκτρων του πιάνου από τη μουσικό Ιουλία Τζαννετουλάκου ολοκλήρωσαν τη βραδιά με τραγούδια αφιερωμένα στην εποχή εκείνη. ‘Όλοι μαζί οι παραβρισκόμενοι τραγουδώντας, έκλεισαν τη βραδιά μνήμης με το «δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» από το Άξιον Εστί . Βραδιά αφιερωμένη στα θύματα μας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, τους μαχητές, τους αντιστασιακούς, τους αιχμαλώτους, τις γυναίκες, τα παιδιά, τα νήπια, όλους εκείνους τους έλληνες εβραίους και ρομά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια.
Οι πολίτες της  Παλλήνης με τη μαζική παρουσία τους έδειξαν για άλλη μια φορά την ευαισθησία τους, τον ενδιαφέρον τους, την ωριμότητά τους και την ενεργό συμμετοχή τους σε θέματα εθνικά αλλά και το σεβασμό τους στο πρόσωπο σύμβολο αγώνων της νεώτερης ιστορίας του Έθνους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διοικητής της Αστυνομίας Παλλήνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Καράμπελας, ο περιφερειακός. σύμβουλος κ Μπαρούτας, οι πρώην Δήμαρχοι και νυν δημοτικοί σύμβουλοι κ Κωνσταντάς και Γκοτσόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μερτύρης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ζινέλη, Λεβαντή , Μπουντουβάς και Λάκκος, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Παλλήνης κ. Σμέρος, η τοπική σύμβουλος κ. Πλατανιώτη, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και διδάκτορες του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ο Σύλλογος Μεσσηνίων Παλλήνης «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» ανέφερε ότι υπάρχει ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Διδάκτορες για τη συλλογή υπογραφών στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την πατρίδα μας. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα: WWW-II GERMAN REPARATIONS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου